Persmap - Van Gogh in de Vlaamse Ardennen
woensdag 15 juni 2022

Download persbericht

Download press release

Download communiqué de presse

 

PERSBERICHT – WOENSDAG 15 JUNI 2022

 

Kunstenaar Johan Tahon ontdekt dat een dominee uit de Vlaamse Ardennen de jonge Vincent Van Gogh inspireerde om voor het kunstenaarschap te kiezen

 

Kunstenaar Johan Tahon legt de waarheid bloot achter Vincent Van Gogh’s passage in de Vlaamse Ardennen. Samen met onderzoeker Lander Deweer en Erfgoed Vlaamse Ardennen ontdekt hij dat een ontmoeting met dominee-kunstenaar Abraham van der Waeyen Pieterszen in Korsele allesbepalend was voor het kunstenaarschap van Van Gogh. Deze revelatie van grote kunsthistorische waarde is meteen het startpunt voor een Van Gogh-jaar in de Vlaamse Ardennen waarbij hedendaagse kunst, psyche en mentorschap centraal staan.

 

Van plattelandslegende tot kunsthistorische revelatie

In het protestantse dorp Korsele, deel van het landelijke Horebeke, doet het verhaal de ronde dat Vincent Van Gogh hier zou zijn geweest. Een simpel fait divers? Beeldend kunstenaar Johan Tahon, die woont en werkt in de Vlaamse Ardennen, gaat op zoek naar de kunsthistorische waarheid achter deze plattelandslegende. Samen met onderzoeker Lander Deweer en Erfgoed Vlaamse Ardennen diepte Tahon het verhaal verder uit:

“We ontdekten dat de passage van Van Gogh in Horebeke, en zijn ontmoeting daar met dominee-kunstenaar Abraham van der Waeyen Pieterszen, een kentering betekende in het leven van de jonge Vincent. Dit was de echte start van zijn kunstenaarschap.”

Een ongekend hoofdstuk uit het leven van de schilder wordt zo een kunsthistorische revelatie.

 

Een cruciale passage in het leven van Van Gogh

 

Wanneer ze de brieven van Vincent Van Gogh onder de loep nemen, blijkt al gauw dat de jonge kunstenaar in de zomer van 1879 te voet naar Korsele reisde om daar dominee Abraham van der Waeyen Pieterszen te ontmoeten. Maar wie was deze dominee en waarom wou Van Gogh hem ontmoeten?

In 1879 is Vincent Van Gogh 26 jaar en zoekende. Hij is predikant in de Borinage, maar blijkt voor deze taak niet in de wieg gelegd. Hij interesseert zich meer en meer voor de tekenkunst en maakt in die periode schetsen van mijnwerkers en van het boerenleven. Van Gogh zoekt naar bevestiging en naar mensen die hem vooruit kunnen helpen met zijn artistieke ideeën.

Vanuit de Borinage vertrekt Van Gogh te voet naar Abraham van der Waeyen Pieterszen, die hij kent uit zijn studieperiode in Brussel. De innemende man is de ideale inspiratiebron voor Van Gogh: hij is immers niet alleen dominee, maar komt ook aan de kost als kunstenaar. Pieterszen velt een positief oordeel over de artistieke aanzetten van Van Gogh, die in zijn brieven enthousiast schrijft dat de dominee-kunstenaar een schets van hem vroeg!

De steun van deze onverwachte mentor betekent een kentering in het leven van de jonge, zoekende Van Gogh die zo verlangt om iets te doen met het vuur van het kunstenaarschap dat in hem brandt. In het atelier van Pieterszen, tussen de schetsen van de dominee-kunstenaar, beseft Van Gogh dat een keuze voor het kunstenaarschap mogelijk is. Tegelijk leert hij dat religie en geloof niet zo veraf staan van de schoonheid en troost die kunst kan brengen.

 

De Vlaamse Ardennen beleven een Van Gogh-jaar

De ontdekking van dit onderbelichte, maar cruciale hoofdstuk in het leven van Vincent Van Gogh steekt niet alleen het vuur aan de lont van meer diepgaand onderzoek, maar ook van nieuwe kansen voor hedendaagse artistieke expressie en regionale uitstraling.

In de zomer van 2022 geven we het startsein voor een heus Van Gogh-jaar onder het motto “Er zit een vuur in mij”. Samen met tal van partners in Vlaanderen, Wallonië en Nederland (zoals het Van Gogh Huis in Zundert) wordt er een jaar lang gewerkt rond kunst, psyche en de betekenis van mentorschap.

Johan Tahon gaat als inspirator, curator en uitvoerder met een kunstproject aan de slag, waarbij hij ook collega-kunstenaars betrekt. Hoogtepunt wordt een hedendaagse kunstexpo in het voorjaar en de zomer van 2023. Onderzoeker Lander Deweer verdiept de kunsthistorische kijk op de band tussen Van Gogh en Pieterszen. In 2023 wordt dit onderzoek in boekvorm gepubliceerd. Met verrassende bevindingen en even bijzondere vondsten, is dit een boek om naar uit te kijken.

Voor Joris Vandenhoucke, voorzitter van Erfgoed Vlaamse Ardennen, is het Van Gogh-jaar een unieke opportuniteit voor verenigingen met een hart voor kunst en erfgoed in de regio:

“We roepen iedereen die inspiratie vindt in het verhaal van Van Gogh en Pieterszen op om dit te laten horen. Het team van Erfgoed Vlaamse Ardennen kijkt uit naar projectvoorstellen en overlegt alvast actief met zorg- en jongerenorganisaties over wat mentorschap voor hen kan betekenen.”

Tot slot wil het Van Gogh-jaar de Vlaamse Ardennen op de kaart zetten als regio van betekenis in het leven van de schilder. Het protestantse dorp Korsele, met het graf van Van Gogh’s mentor Pieterszen, verdient absoluut een plek op de kaart als officiële Van Gogh-erfgoedsite.

Vlaams minister en streekgenoot Matthias Diependaele was van bij het begin nauw betrokken bij het project van Johan Tahon en reageert bijzonder tevreden:

 

“De Vlaamse Ardennen is een van de prachtigste streken van ons land en is puur erfgoed. Van Gogh vond in onze streek zijn inspiratie om kunstenaar te worden. Zijn vertrouwenspersoon dominee Pieterszen uit Korsele (Horebeke) was hierin een belangrijke schakel. Kunstenaar Johan Tahon heeft aan deze belangrijke wending in de levensloop van Van Gogh de nodige aandacht gegeven. Ik wil hem van harte bedanken om zijn schouders onder dit project te zetten. Het is een absolute meerwaarde voor onze streek, en bij uitbreiding voor heel Vlaanderen en voor alle kunstliefhebbers over heel de wereld.”

Contact voor meer informatie

Perscontact: Erfgoed Vlaamse Ardennen

NL: lien.urmel@erfgoedvlaamseardennen.be – 0492 59 58 73

FR/EN: lynn.vandewiele@erfgoedvlaamseardennen.be – 0493 40 40 63

Meer nieuws

Annex bij het persbericht

Het project “Er zit een vuur in mij” krijgt als bovenlokaal cultuurproject financiële ondersteuning van Vlaanderen, Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Vlaanderen_verbeelding werkt.png
EVA logo.JPG