top of page

Persmoment “Vuur in mij. Van Gogh in de Vlaamse Ardennen”

15 jun. 2022

Persbericht


De Vlaamse Ardennen, een belangrijke halte op Vincent Van Gogh’s tocht naar het kunstenaarschap  


Beeldend kunstenaar Johan Tahon wil het onderbelichte verhaal van Vincent Van Gogh’s passage in de Vlaamse Ardennen naar de voorgrond brengen. Samen met onderzoeker Lander Deweer en Erfgoed Vlaamse Ardennen benadrukt hij dat Van Gogh’s ontmoeting met de protestantse kunstenaar-dominee Abraham van der Waeyen Pieterszen van groot belang was voor de jonge Vincent, die zoekende was en op het punt stond voor het kunstenaarschap te kiezen. Dit verhaal is meteen het startpunt voor een Van Gogh-jaar in de Vlaamse Ardennen onder het motto “Vuur in mij”.  


Van plattelandslegende tot historisch feit ​


In het protestantse dorp Korsele, deel van het landelijke Horebeke, doet het verhaal al langer de ronde dat Vincent van Gogh hier zou zijn geweest. Beeldend kunstenaar Johan Tahon, die woont en werkt in de Vlaamse Ardennen, gaat op zoek naar de waarheid achter deze plattelandslegende. Samen met onderzoeker Lander Deweer en Erfgoed Vlaamse Ardennen diept Tahon het verhaal verder uit: 


“We ontdekten dat de passage van Van Gogh in Horebeke, en zijn ontmoeting daar met dominee-kunstenaar Abraham van der Waeyen Pieterszen, van groot belang was voor de jonge Vincent, die zoekende was en op het punt stond voor het kunstenaarschap te kiezen.”  


Een belangrijke passage in het leven van Van Gogh 


Wanneer ze de brieven van Vincent Van Gogh onder de loep nemen, blijkt al gauw dat de jonge kunstenaar in de zomer van 1879 te voet van de Borinage naar Korsele reisde om daar dominee Abraham van der Waeyen Pieterszen te ontmoeten. De vermoedelijke route van Van Gogh ontdek je hier. Maar wie was deze dominee en waarom wou Van Gogh hem ontmoeten? In 1879 is Vincent Van Gogh 26 jaar en zoekende. Hij is predikant in de Borinage, maar blijkt voor deze taak niet in de wieg gelegd. Hij interesseert zich meer en meer voor de tekenkunst en maakt in die periode schetsen van mijnwerkers en van het boerenleven. Van Gogh zoekt naar bevestiging en naar mensen die hem vooruit kunnen helpen met zijn artistieke ideeën. Vanuit de Borinage vertrekt Van Gogh te voet naar Abraham van der Waeyen Pieterszen, die hij kent uit zijn studieperiode in Brussel. De innemende man is de ideale inspiratiebron voor Van Gogh: hij is immers niet alleen dominee, maar komt ook aan de kost als kunstenaar. Pieterszen velt een positief oordeel over de artistieke aanzetten van Van Gogh, die in zijn brieven enthousiast schrijft dat de dominee-kunstenaar een schets van hem vroeg!Deze onverwachte mentor is een grote steun voor de jonge, zoekende Van Gogh die zo verlangt om iets te doen met het vuur van het kunstenaarschap dat in hem brandt. In het atelier van Pieterszen, tussen de schetsen van de dominee-kunstenaar, wordt Van Gogh gesterkt in zijn idee dat een keuze voor het kunstenaarschap mogelijk is. Tegelijk leert hij dat religie en geloof niet zo veraf staan van de schoonheid en troost die kunst kan brengen.  


De Vlaamse Ardennen beleven een Van Gogh-jaar 


Dit onderbelichte hoofdstuk in het leven van Vincent Van Gogh steekt niet alleen het vuur aan de lont van meer diepgaand onderzoek, maar ook van nieuwe kansen voor hedendaagse artistieke expressie en regionale uitstraling. In de zomer van 2022 geven Johan Tahon, onderzoeker Lander Deweer en Erfgoed Vlaamse Ardennen het startsein voor een heus Van Gogh-jaar. Samen met tal van partners in Vlaanderen, Wallonië (zoals Maison Van Gogh in Cuesmes) en Nederland (zoals het Van GoghHuis in Zundert) wordt er een jaar lang gewerkt onder het motto “Vuur in mij”. Johan Tahon gaat als inspirator, curator en uitvoerder met een kunstproject aan de slag, waarbij hij ook collega-kunstenaars betrekt. Hoogtepunt wordt een hedendaagse kunstexpo in het voorjaar en de zomer van 2023. Onderzoeker Lander Deweer verdiept de kunsthistorische kijk op de band tussen Van Gogh en Pieterszen. In 2023 wordt dit onderzoek in boekvorm gepubliceerd. Met verrassende bevindingen en even bijzondere vondsten, is dit een boek om naar uit te kijken.Voor Joris Vandenhoucke, voorzitter van Erfgoed Vlaamse Ardennen, is het Van Gogh-jaar een unieke opportuniteit voor verenigingen met een hart voor kunst en erfgoed in de regio: 


“We roepen iedereen die inspiratie vindt in het verhaal van Van Gogh en Pieterszen op om dit te laten horen. Het team van Erfgoed Vlaamse Ardennen kijkt uit naar projectvoorstellen en overlegt alvast actief met zorg- en jongerenorganisaties over wat mentorschap voor hen kan betekenen.” 


Tot slot wil het Van Gogh-jaar de Vlaamse Ardennen op de kaart zetten als regio van betekenis in het leven van de schilder. Het protestantse dorp Korsele, met het graf van Van Gogh’s mentor Pieterszen, verdient absoluut een plek op de kaart als officiële Van Gogh-erfgoedsite. Vlaams minister en streekgenoot Matthias Diependaele was van bij het begin nauw betrokken bij het project van Johan Tahon en reageert bijzonder tevreden: 


“De Vlaamse Ardennen is een van de prachtigste streken van ons land en is puur erfgoed. Van Gogh vond in onze streek inspiratie op zijn weg naar het kunstenaarschap. Zijn vertrouwenspersoon dominee Pieterszen uit Korsele (Horebeke) was hierin een belangrijke schakel. Kunstenaar Johan Tahon heeft aan deze belangrijke wending in de levensloop van Van Gogh de nodige aandacht gegeven. Ik wil hem van harte bedanken om zijn schouders onder dit project te zetten. Het is een absolute meerwaarde voor onze streek.” 


Contact en info ​


Perscontact:

Erfgoed Vlaamse Ardennen lien.urmel@erfgoedvlaamseardennen.be – 0492 59 58 73  


Vous souhaitez recevoir ce texte en français ? 

Merci de contacter lynn.vandewiele@erfgoedvlaamseardennen.be – +32 493 40 40 63  


Would you like to receive this text in English? 

Please contact lynn.vandewiele@erfgoedvlaamseardennen.be – +32 493 40 40 63

bottom of page