top of page

Alle Jong

Alle Jong

In het werk van Alle Jong scheppen mist en water een mentale rustplek voor wie drijft op emotie. Uit diepzwarte duisternis komt altijd weer licht tevoorschijn, zacht gefilterd door de natuur, net als in de Japanse prenten die ook Van Gogh bestudeerde. De boom vertakt in eenzame richtingen maar blijft verbonden met de bron, van waaruit een eenzelvige schoonheid groeit. Jezelf ontwortelen om je zonder concessies te ontplooien, het was Van Gogh niet vreemd.


Over Alle Jong

Alle Jong (1988, Hemrik Friesland), Is een Fries Nederlandse kunstenaar werkzaam in Leeuwarden. Jong studeerde aan Academie Minerva in Groningen.
Maakt metersgrote tekeningen en historische installaties waar soms eeuwenoude schilderijen of originele onderdelen van de Anne Frank Barrak uit concentratiekamp Westerbork opduiken. Jong maakt ook Videogames, programmeert computercode en stapt in Virtual Reality werelden. Jong vermengt historische sensaties met hedendaagse kunstuitingen en legt bruggen tussen verleden en heden. Door zelf een kunsthandel te gaan draaien waar duizenden stukken eeuwenoude grafiek en boeken 16de 17de eeuw voorbij kwamen kon Jong daarop voorts studeren waar de Virtual Reality brillen letterlijk tussen de boeken lagen uit die 17d eeuw. Maar Jong blijft ook dichtbij de menselijke natuur, een boom, een zeezicht, een lichtschachtig gat omringt door duisternis, alsof er vanui7t de menselijke schedel als door een grot bekeken naar buiten word gegluurd, wazige kunstwerken die de menselijke psyche lijkt te doorgronden. Hierin zit ook het Friese oerlandschap en die van Europa, ofwel hunebedden en Dolmen en de menselijke ritueel naar ons omringend landschap via loeizware steenhopen, en het gevecht tussen land en de zee gevat in weer metersgrote zeetekeningen waar terpen lijken weg te zinken, dit is het gebied waar jong opgroeide. Het vluchtige en mystieke vinden in de romantiek van het kunstgeloof en die van technologische vooruitgang en menselijk daartussen nog zijn in oergedachten, daar zit Alle Jong op een grens te zwoelen en zoeken, van licht gelopen naar duisternis en terug.
Alle Jong had solo en groep exposities in o.a. Drents Museum, Bonnefanten Museum, Fries Museum, Museum Heerenveen/Afslag Belvedere e.a.

bottom of page