top of page
VARIANT - IVY - WEBBANNER 2.jpg
Placeholder Image

Alberto Scodro

Alberto Scodro kweekt zonnebloemen en transformeert ze in de zon zelf, waarnaar de plant zich richt. In deze entiteit richt elke bloem zich op een andere as, als herinnering aan de onzichtbare beweging van de aarde.

Alexander Tinei

Een fysieke en tegelijk spirituele ervaring maakte van Alexander Tinei een pure schilder die experimenteert met olieverf. In dit werk erkent hij dat ook een onverschrokken natuur wel eens het hoofd moet buigen.

Alle Jong

Uit diepzwarte duisternis laat Alle Jong licht ontstaan, zacht gefilterd door de natuur, net als in de Japanse prenten die ook Van Gogh bestudeerde. Jezelf ontwortelen om je te ontplooien was ook hem niet vreemd.

Bettie Van Haaster

Bettie van Haaster ontdoet de werkelijkheid van alle drukte en maakt ze met veel liefde tot sensuele poëzie. Tijdens haar residentie in het Van GoghHuis schilderde ze de omgeving waar Van Gogh kind was.

Charlie De Voet

Charlie De Voet herinterpreteert het panorama van de Vlaamse Ardennen, zodat het schilderij zelf landschap wordt. Je vangt een glimp op van de onderliggende, in aardse kleuren gedrenkte verflagen van hetzelfde tableau.

D.D. Trans

Op de toren van de protestantse kerk valt geen uurwerk te bespeuren. D.D. Trans brengt met een klein, speels gebaar de tijd terug als ietwat surrealistische verwijzing naar het tijdloze oeuvre van Vincent Van Gogh.

Elisia Poelman

Elisia Poelman wandelde langs de Van Gogh-route en laat het parcours zien door haar eigen levendige en verwonderde schildersoog. De magie van Korsele vat ze in een mix van digitale en klassieke technieken.

Jacqueline Peeters

Jacqueline Peeters kijkt met een eigenzinnige blik naar de kunstwereld, waarbij ze fictieve tentoonstellingen creëert, met onverkochte schilderijen in niet-bestaande galeries.

Johan Tahon

De individuen in de sculptuur van Johan Tahon staan niet alleen in het universum. Ze zijn met elkaar versmolten in het brons, zoals een zorgende mentor en zijn zoekende leerling, zoals Van Gogh en Pieterszen.

Lee Ranaldo

Sonic Youth gitarist Lee Ranaldo is altijd onderweg en tekent de landschappen die hij ziet, terwijl hij op zijn beurt niet aan het publieke oog kan ontsnappen. Is kunst een uitweg of net de weg naar de eeuwige roem?

Peter Verhelst

Schrijver Peter Verhelst vertaalt het onzegbare in een verbeeldende taal waarin het anekdotische geen plaats krijgt. Uit bevreemding ontstaat een heldere, emotionele klank waarin je jezelf herkent.

Renato Nicolodi

De driedelige sculptuur van Renato Nicolodi verwijst naar een religieuze of filosofische drievuldigheid. De kunstenaar nodigt uit om ze mentaal te betreden en na te denken over licht en duisternis, heden en verleden.

Placeholder Image

Stefan Peters

De doorgewinterde kunstenaar Stefan Peters en het opkomende graffiti-talent Nuno Peters gaan in dialoog. Dat ze vader en zoon zijn, maakt de uitwisseling des te interessanter: wie is de mentor, wie de leerling?

W. VYNCK

Willy Vynck werkt al heel zijn leven toegewijd, plichtsbewust en met een jeugdig enthousiasme aan een immens fotografisch oeuvre. Zijn foto’s zijn krachtig in hun eenvoud, vaak bijna sculpturaal.

Placeholder Image

Willem Boel

Het werk van Willem Boel straalt een ongemakkelijke rust uit, als een toevluchtsoord dat tegelijk aantrekt en onbereikbaar is. Zou Van Gogh zich overgegeven hebben aan het werk om de zo gesmachte rust te vinden?

Curator Johan Tahon koos de kunstwerken langs het IVY-parcours omwille van de kunstenaars die ze maakten. Het zijn stuk voor stuk mensen met kunde, hun werken vereisen technisch vernuft. Maar belangrijker dan hoe ze kunst maken, is waarom ze kunst maken:
“De koude, rationele benadering van kunst is niets voor mij. Als curator koos ik hedendaagse kunstenaars die, net als ik, beseffen dat mentorschap niet overschat kan worden. En net als Van Gogh werken ze allen vanuit een emotionele diepte, en vonden ze bij een mentor een bron van energie die hen telkens opnieuw aanzet om kunst te maken.”


Van deze 15 hedendaagse kunstenaars zie je werken langs het kunstparcours IVY:

 

bottom of page